Europa de Est, sursa de biocombustibili
Noile tari membre ale UE din estul Europei au devenit o sursa de materie prima pentru biocombustibili.
Productia de biocombustibili a noilor state membre UE va creste rapid, pe fondul majorarii productivitatii culturilor de plante utilizate la obtinerea biocarburantilor, iar regiunea va deveni exportator net catre primele 15 tari ale blocului comunitar, estimeaza firma F.O Licht, transmite Mediafax.
" Productia din Europa Est se mentine inca la un nivel redus, reprezentand mai putin de 10% din totalul realizat in UE, dar regiunea are potentialul sa acopere peste 25% din cererea blocului comunitar", a declarat Christoph Berg, senior economist la F.O. Licht.
"Noile state membre au un potential foarte ridicat. Dispun de teren, productivitatea este relativ scazuta, dar poate fi majorata pana la media la nivelul UE, prin realizarea unor investitii adecvate", a afirmat Berg.
Cele mai promitatoare segmente sunt obtinerea bioetanolului din cereale, in Ungaria si Polonia, precum si din sfecla de zahar, in Cehia, alaturi de producerea biodieselului din uleiuri precum cel de floarea soarelui, in Romania si Bulgaria, a explicat analistul de la F.O. Licht, citat de Mediafax.
Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile (rapita, floarea soarelui, porumb) si se utilizeaza la motoarele Diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf.
Noile state membre, inclusiv Romania si Bulgaria, au potentialul sa majoreze cu 20% productia de biocombustibili obtinuti din cereale, respectiv cu 40% cantitatea produsa prin utilizarea unor plante precum floarea soarelui.
Propun redactiei un articol distinct pe tema biodieselului. Ce e, cum arata, cum miroase, ce culoare are, ce pret, ce putere calorica are, care sunt proportiile in care poate fi folosit (doar biodiesel sau in amestec si care sunt diferentele) etc etc. Ati prins ideea... As putea sa caut toate astea pe net si sa fac o compilatie din surse diferite, dar ar fi mai interesant sa citim de la voi despre biocarburanti. Va incumatati?