De la 1 august puteti cumpara si roviniete valabile pe trei luni

Publicat vineri, 19.03.2010 18:25 de Sebastian Toma

Romanii vor putea opta si pentru o rovinieta cu valabilitate de trei luni, care umple golul dintre rovinietele valabile pe 30 de zile si cele valabile pe un an. Pretul acestor roviniete nu a fost inca anuntat.

Incepand cu data de 1 august, Ministerul Transporturilor si Infrasturcturii va introduce rovinieta valabila pe trei luni. Aceasta rovinieta va fi implementata odata cu sistemul electronic de emitere al rovinietei. Soferii romani pot achizitiona rovienite cu valabilitate de o zi, sapte zile, 30 de zile sau de un an, la preturi intre trei euro si 1.210 euro in functie de tipul autovehiculului.

Odata cu introducerea rovinietei valabila pe trei luni, CNADNR va pune in functiune sistemul electronic de emitere si control al rovinietei, care va sanctiona soferii care nu au rovinieta. Acesta functioneaza printr-o serie de senzori, monitorizati de CNADNR, care atentioneaza echipajele de politie de prezenta vehiculelor care circula fara rovinieta. Aceste vehicule sunt verificate ulterior, iar soferii care sunt prinsi fara documente care atesta plata rovinietei sunt nevoiti sa plateasca despagubiri catre CNADNR in functie de tipul vehiculului, de la 28 de euro pana la 1.210 euro si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei.

Soferii care conduc un autoturism fara rovinieta pot primi o amenda intre 250 si 500 de lei si vor fi nevoiti sa achite 28 de euro, contravaloarea pe un an a unei roviniete pentru acel vehicul. Soferii vehiculelor care au o masa maxima de 3.5 tone vor fi sanctionati cu amenda intre 750 si 1.200 de lei, in timp ce soferii camioanelor cu o masa de minim 12 tone si patru axe pot primi o amenda de pana la 4.500 lei. Acestia din urma vor fi nevoiti sa achite si despagubiri pentru CNADNR cu o valoare de minim 28 de euro si maxim 1.210 euro, care constituie tariful unei roviniete pe un an.

Odata prinsi fara rovinieta, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite informatii personalului care face verificari prin intermediul unor terminale mobile. Acestia vor controla doar vehiculele suspecte de neplata a rovinietei.

Via | Mediafax

  • flo, vineri, 19.03.2010 19:29
    CNADNR

    la ce drumuri (cred ca pt. majoritatea lor e si greu sa le numesti asa) sunt in Romania ...nu ar trebui sa cumpere nimeni rovinieta! Ar trebuii ca CNADNR sa plateasca despagubiri pt masiniile avariate din cauza dumurillor de 2 lei.

  • raduvlase, vineri, 19.03.2010 20:36
    De ce?

    Nesimtitii astia cu drumurile n-au nicio jena. De ani de zile se tot platesc taxe de drum si acum dupa o iarna parca au fost bombardamentele din cel de-al 2-lea razboi mondial. Astazi am fost de la Cluj la ski la Baisoara...cca 50 km. JJJJAAAALLLLEEEEE!!!!!!! Drumurile nu doar ca sunt pline de gropi, dar asfaltul lipseste cu desavarsire...imi pare rau ca nu mi-am luat aparatul sa filmez. La un moment dat am oprit in dreptul unei carute si am intrebat: "Nu stiti unde este asfaltul?" Si omul din caruta cred ca a asteptat intrebarea asta de ani de zile pentru ca raspunsul a fost genial: "ASTA O FOST DE UNICA FOLOSINTA" :) Cam asa au fost facute pana acum drumurile din tara noastra pe banii nostri: de unica folosinta. Si atunci imi pun intrebarea: De ce sa continui sa platesc taxa asta de drum? Pentru ca am prea multi bani? Pentru ca sunt atat de multumit de starea drumurilor si vreau sa ii rasplatesc pe cei de la CNADNR? Pentru ca dupa o investitie de 15 mil de euro in radare performante sa se arunce pe geam si banii acestia? Mama lor de nesimtiti!!!!!!

  • slv83, vineri, 19.03.2010 21:09
    fara

    Eu personal circul fara.....nu merita platita la ce drumuri ideale pt. un Iveco Massif avem!

  • Castravetele, vineri, 19.03.2010 21:26
    @raduvlase

    din pacate, drumul de la postul de control inspre Baisoara nu estre drum national, deci nu intra sub incidenta CNADNR si nici nu ai nevoie de rovinieta pentru el. In schimb, pe portiunea de 12 km pana acolo ai nevoie. Drumul acela a fost distrus din pricina autocamioanelor care circulau pe acel drum pentru constructia autostrazii, drum care nu a fost proiectat sa suporte asemenea solicitari.

  • mowgli, duminică, 21.03.2010 22:21
    @castravetele

    Eu ma indoiesc ca drumurile la noi in tara se si proiecteaza.Pare un pic prea mult.Eventual un desen pe un servetel dar in rest... din moment ce avem stalpi de telegraf in mijlocul drumului, sosele construite pe terenuri instabile si neconsolidate si multe multe alte exemple.Astazi doi tineri pe o motocicleta si-au pierdut viata in Bucuresti.Avea viteza? da.Se laudau la prieteni? da.Cautau senzatii tari? da.Vina lor, dar daca nu era un crater in mijlocul unui bulevard de capitala poate traiau la ora asta.Ideea e ca platim statului ca sa avem privilegiul de a muri mai saraci.Ati vazut cineva ceva facut cu banii de pe rovinete? sau de pe taxa de inmatriculare? Ati vazut vreo un ministru sa zica "uite domnule, de banii astia am plantat o papadie sa contribie cu oxigen in capitala".Nu.Nu mi-e rusine ca sunt roman, dar mi-e rusine ca am ajus aici.Daca eram un popor de oameni prosti si incapabili nu ziceam nimic.

  • Marius, luni, 22.03.2010 10:48
    RO-VIGNETA

    rovinieta=gresit rovigneta=corect

  • dan, duminică, 30.05.2010 12:41
    rovinieta online

    roviniete se pot cumpara si online pe site-ul http://www.roviniete.ro; pentru viniete de Ungaria intrati pe http://vinieteungaria.evignette.com

  • Tameka19Leblanc, sâmbătă, 28.01.2012 05:51
    respond

    Houses and cars are expensive and not everybody can buy it. But, loan was created to support different people in such kind of hard situations.