De la 1 august puteti cumpara si roviniete valabile pe trei luni
Romanii vor putea opta si pentru o rovinieta cu valabilitate de trei luni, care umple golul dintre rovinietele valabile pe 30 de zile si cele valabile pe un an. Pretul acestor roviniete nu a fost inca anuntat.
Incepand cu data de 1 august, Ministerul Transporturilor si Infrasturcturii va introduce rovinieta valabila pe trei luni. Aceasta rovinieta va fi implementata odata cu sistemul electronic de emitere al rovinietei. Soferii romani pot achizitiona rovienite cu valabilitate de o zi, sapte zile, 30 de zile sau de un an, la preturi intre trei euro si 1.210 euro in functie de tipul autovehiculului.
Odata cu introducerea rovinietei valabila pe trei luni, CNADNR va pune in functiune sistemul electronic de emitere si control al rovinietei, care va sanctiona soferii care nu au rovinieta. Acesta functioneaza printr-o serie de senzori, monitorizati de CNADNR, care atentioneaza echipajele de politie de prezenta vehiculelor care circula fara rovinieta. Aceste vehicule sunt verificate ulterior, iar soferii care sunt prinsi fara documente care atesta plata rovinietei sunt nevoiti sa plateasca despagubiri catre CNADNR in functie de tipul vehiculului, de la 28 de euro pana la 1.210 euro si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei.
Soferii care conduc un autoturism fara rovinieta pot primi o amenda intre 250 si 500 de lei si vor fi nevoiti sa achite 28 de euro, contravaloarea pe un an a unei roviniete pentru acel vehicul. Soferii vehiculelor care au o masa maxima de 3.5 tone vor fi sanctionati cu amenda intre 750 si 1.200 de lei, in timp ce soferii camioanelor cu o masa de minim 12 tone si patru axe pot primi o amenda de pana la 4.500 lei. Acestia din urma vor fi nevoiti sa achite si despagubiri pentru CNADNR cu o valoare de minim 28 de euro si maxim 1.210 euro, care constituie tariful unei roviniete pe un an.
Odata prinsi fara rovinieta, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite informatii personalului care face verificari prin intermediul unor terminale mobile. Acestia vor controla doar vehiculele suspecte de neplata a rovinietei.
Via | Mediafax
la ce drumuri (cred ca pt. majoritatea lor e si greu sa le numesti asa) sunt in Romania ...nu ar trebui sa cumpere nimeni rovinieta! Ar trebuii ca CNADNR sa plateasca despagubiri pt masiniile avariate din cauza dumurillor de 2 lei.