Codul Rutier se înăspreşte din toamnă: şoferii violenţi ar putea rămâne doi ani fără carnet
Codul Rutier va primi o serie de modificări din toamnă. Printre acestea se numără şi o reglementare care va pedepsi şoferii violenţi, care agresează fizic alţi participanţi la trafic.
Poliţia Română vrea să schimbe Codul Rutier din toamnă pentru a se alinia cu normele europene şi pentru a civiliza şoferii români. Printre modificările dorite de poliţişti se numără sancţionarea proprietarului unui vehicul pentru radarele fixe şi suspendarea permisului de conducere pe doi ani pentru şoferii violenţi, informeză colegii de la Gândul. Măsura a fost anunţată de comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, în cadrul unui interviu pentru Gândul, oficialul spunând că doreşte şi mărirea amenzilor, cu toate că sistemul nu va fi implementat în funcţie de venitul şoferului, pentru a evita sancţiunile prea uşoare pentru cei cu venituri mici sau inexistente.
Poliţia nu va confisca autovehicule
Confiscarea automobilelor nu va fi o măsură integrată în noul Cod Rutier, deoarece această acţiune nu este posibilă din punct de vedere juridic, spune Lucian Diniţă. Aşadar, poliţia nu va putea confisca un automobil dacă şoferul său nu are permis de conducere, este în stare de ebrietate sau a fost surprins rulând cu viteze ameţitoare. Precedentul pentru această decizie a apărut în august 2008, când Curtea Constituţională a decis că este ilegal ca Poliţia să confişte o căruţă cu cal, ca vehicul rutier. Şeful Poliţiei Rutiere nu a specificat nicio modificare privind ridicarea automobilelor parcate ilegal şi problemele juridice legate de acestea.
Dispar punctele de penalizare
Punctele de penalizare dispar, deci şoferii nu îşi vor mai face probleme din acest punct de vedere. Problema apărea în cazul unor contravenţii în afara ţării, deoarece punctele nu puteau fi cuantificate decât în România, iar sistemul nu mai există în UE, fiind depăşit. Legislaţia românească va fi şi ea schimbată, în vederea definirii stării de ebrietate, pentru a le permite poliţiştilor români să menţină suspendarea permiselor ridicate în alte state ale Uniunii Europene din cauza consumului de alcool.
Proprietarul unui vehicul va plăti amenzile de la radarele fixe
Proprietarul unui automobil va plăti toate amenzile de la radarele fixe, indiferent de cine conducea vehiculul la momentul respectiv. Modificarea le va permite poliţiştilor să cuantifice mai repede amenzile respective, fără birocraţia aferentă descoperirii vinovatului. Şeful Poliţiei Rutiere nu a specificat ce se va întâmpla în cazul abaterilor repetate şi modalitatea în care şoferul respectiv va fi sacţionat, respectiv cum i se va suspenda temporar permisul după ce proprietarul vehiculului cu care a depăşit viteza legală a plătit amenda.
Procesele verbale întocmite de poliţişti pot fi contestate în termen de 15 zile
În cazul în care un şofer doreşte să conteste un proces verbal, perioada de contestare rămâne aceeaşi ca şi acum, de 15 zile, după care amenda sau suspendarea permisului devin cu titlu executoriu şi nu mai pot fi contestate. Poliţiştii au dezminţit astfel o serie de zvonuri care anunţau încheierea acestei posibilităţi democratice de apărare a şoferilor în cazul unor erori. Codul Rutier va fi definitivat în toamna acestui an, odată cu începerea sesiunii parlamentare.
Eu as pune pentru depasirea ce peste 50km/h a vitezei legale pentru acea portiune de drum o suspendare de 1 an a permisului.