Cinci obiceiuri enervante la volan

Publicat joi, 24.09.2009 11:37 de Sebastian Toma

Britanicii au facut un top al obiceiurilor enervante de la volan. Din pacate pentru noi, acestea sunt intalnite zi de zi in traficul din Romania.

In cadrul unei campanii de sensibilizare a soferilor britanici, organizatia RAC a efectuat un studiu pentru a descoperi care sunt cele mai enervante obiceiuri proaste ale soferilor din Marea Britanie. Studiul a fost realizat in incercarea de a descoperi defectele soferilor britanici si motivele pentru care acestia sunt nervosi in trafic. Zonele urbane aglomerate s-au dovedit a fi cele care prezinta cele mai mari probleme in materie de respectul oferit in spatele volanului.

Iata cele mai deranjate obiceiuri pe care le au soferii din Marea Britanie: mentin o distanta prea mica intre vehicule, demareaz de la semafor cu intarziere, nu cedeaza ocazional prioritatea celor care vor sa intre pe drumul principal de pe un drum secundar, nu multumesc atunci cand unul dintre ei ii lasa sa treaca in fata si se manifesta agresiv atunci cand un alt sofer este necivilizat. Englezii au fost deranjati si de soferii care vorbesc la telefon fara sa utilizeze un handsfree in timp ce conduc, dar si de cei care circula cu o viteza semnificativ mai mica decat viteza maxima permisa pe segmentul respectiv de drum.

Pentru ca britanicii sa se respecte intre ei mai mult pe sosea, RAC le recomanda acestora sa respecte regulile de circulatie si sa fie mai politicosi. Astfel, se recomanda respectarea cu strictete a regulei de doua secunde, iar in zonele aglomerate este de preferat sa se respecte regula fermoarului. Desi aceasta campanie are loc in Marea Britanie, problemele intalnite de englezi sunt deja un lucru comun pe soselele din Romania, unde putem adauga cateva elemente caracteristice.

Pentru a fi mai respectati pe sosea, este indicat sa le multumiti celorlalti conducatori auto atunci cand le taiati calea sau cand va cedeaza trecerea desi nu este cazul, iar in momentul in care va deranjat un alt sofer dar nu v-a pus in pericol siguranta este de preferat sa nu reactionati prin violenta verbala si sa nu il claxonati. Manierele in trafic nu te costa absolut nimic – fiind suficient sa ridici mana incat sa o vada celalalt sofer sau sa aprinzi semnalul de avarie pentru cateva secunde in semn de multumire. Desi pare ceva banal, putini soferi mai multumesc pentru micile favoruri facute in trafic, iar acestea devin din ce in ce mai rare.

Via | Telegraph

  • Nica, joi, 24.09.2009 12:29

    La noi ii moda ca totii sa vb la celular in timp ce conducem.Ieri ma uitam pe strada si 3 din 5 oameni vb la celular in timp ce erau in trafic.

  • NeoGalaxy, joi, 24.09.2009 12:55

    Scuze ca intreb dar care este regula celor 2 secunde si/sau regula fermoarului? Aud pentru prima data de aceste 2 reguli. Multumesc anticipat

  • mircea, joi, 24.09.2009 13:02
    @NeoGalaxy

    Regula celor doua secunde - mentinerea unei distante de doua secunde intre masina din fata si cea din spate. Regula fermoarului - atunci cand doua benzi se transforma intr-una singura si masinile stau in coloana pe cele doua benzi, ele vor intra alternativ pe banda unica.

  • sak, joi, 24.09.2009 13:31
    multumire

    Tin sa contrazic ultima afirmatie. "Desi pare ceva banal, putini soferi mai multumesc pentru micile favoruri facute in trafic, iar acestea devin din ce in ce mai rare". Sunt din Brasov, si observ contrariul celor afirmate. Din ce in ce mai multe persoane cedeaza trecerea si multumitul prin avarie e foarte folosit si prinde din ce in ce la mai multa lume. De faza cu injuratul si urlatul la alti parteneri in trafic, e boala genetica, nu cred ca vom scapa vreodata nicaieri in tara.

  • ReVoLuTiOn, joi, 24.09.2009 13:33
    -

    Pe mine cel mai mult ma enerveaza masinile parcate in intersectiile nesemaforizate astfel incat trebuie sa iesi tu in mijlocul strazii sperand sa nu te loveasca nimeni. A, si idiotii care o arunca repede pe banda 1 cu avariile. NU inteleg, de cand conduc nu pot sa zic ca a fost o data cand am parcat aiurea fie ptr pietoni fie ptr. ceilalti soferi ... pur si simplu e loc daca mai cauti un pic !

  • Mihai, joi, 24.09.2009 13:37
    regula celor 32 secunde

    Ca sa completez regula celor doua secunde: 1) patrarea unei distante de 2 secunde in mers se traduce prin a avea o distanta fata de cel din fata proportionala cu viteza de deplasare astfel incat sa o parcurg in 2 secunde. 2) de la momentul in care se pune verde, astept doua secunde pana sa plec de pe loc. evident ca aceasta regula nu prea se poate aplica in Bucuresti fara o suma de injuraturi. 3) mai exista probabil si alte situatii in care se poate aplica. Banc: cat dureaza o secunda in Bucuresti? R: din momentul in care se pune verde si primul claxon :)) O zi buna!

  • andrei, joi, 24.09.2009 13:54
    numa la mitici

    sebi draga sa nu generalizam....porcariile astea se intampla doar in lumea voastra mitica. ar trabui sa dai o fuga prin cluj, sibiu, brasov...sa vezi cum se conduce normal.

  • bogdan, joi, 24.09.2009 14:11
    blocarea intersectiei

    Din lista cu obiceiuri proaste si din comentarii ,LIPSESTE cu desavarsire un nou obicei prost al romanilor -acela de a intra in intersectie ,e drept pe culoarea verde a semaforului, dar atunci cand vezi ca nu ai unde merge blocand astfel intersectia. Inutil sa va spun ca 2-3 astfel de intersectii blocate pot genera blocarea unui cartier sau a unui oras mai mic in timp de doar cateva minute. PS: Atentie in trafic !

  • sebaa, joi, 24.09.2009 14:50
    @bogdan, andrei

    Noi vorbeam aici de obiceiuri proaste in Marea Britanie, ca pe cele din Romania le cunoastem cu totii, din pacate. Cat despre soferii din restul tarii, ori am intalnit eu doar "specimene alese", ori e aproape la fel peste tot. Desigur, n-am avut cum sa nu observ o ameliorare fata de Bucuresti, dar nu mi s-a parut ca este o diferenta atat de mare.

  • Cosmin, joi, 24.09.2009 15:26
    trafic

    Eu sunt Brasovean...stau în Voluntari(Buc) si lucrez în Pipera(urâta treaba ;). Evit sa intru cu masina în bucuresti, de obicei iau metroul daca am treaba în centru, pt ca altfel îmbatrânesc pâna ajung unde vreau. Înainte sa ma mut lânga Buc, am stat în Pantelimon, Dristor, Pajura si Obor. Si pt ca abia îmi luasem masina si eram tare mândru de mine...o foloseam într-una...pan am descoperit ca în loc sa fac 1.30 min din pipera pâna în dristor, pot fac 30 min cu metroul. Mai greu când stateam în pantelimon când proportiile se inversau. Însa , si ca sa ajung unde voiam, am remarcat în ultima vreme o îmbunatatire a comportamentului soferilor în trafic, cel putin pe unde circul eu...mai ales când e coloana din tunari pâna în pipera iar tu vi dintr-o straduta laturalnica...99% dintre soferi te lasa sa intri în hora...iar daca e vb de prioritate de cele mei multe ori se respecta! Nu prea semnalizeaza nimeni...însa nu le poti avea pe toate. ideea e ca soferii în opinia mea s-au mai cizelat...nu mai sunt salbatici ca acum 2 ani când daca dadeai semnal ca sa te încadrezi accelerau intentionat si frânau brusc în fundul celui din fata, doar ca sa nu te lase pe tine. Legat de celalalt orase , nu prea ai cum sa compari, pt ca nr de masini este mult mai mic si nu cred ca a facut cineva din Brasov, Sibiu, Cluj(etc) 2 ore de la munca pâna acasa. Însa am constatat, ca si la Bv...sunt destui mici Schumacheri care nu respecta nici o regula de circulatie sau bun simt. Însa asta e valabil peste tot...atât în România cât si în vestul asa zis civilizat. Poate la noi sunt mai dese...însa numai pt ca legile sun permisibile si interpretabile(pt unii) iar mentalitatea comunista înca persista. Sa speram ca timpul le va vindeca pe toate. Va salut.

  • elena, sâmbătă, 26.09.2009 04:49
    Masina,moartea adolescentilor cu bani!

    fratilor nu fiti teribilisti ca e urata treaba stiu pe cineva...copil cu bani masina noua cerc de prieteni imbracati in haine de firma si plini de aere...prima data 2 un el si o ea pe motocicleta spulberati de un tir(faceau curse) ea avea 18 el 20,al-2-lea accident ,unul cu masina facea curse noaptea(a fost o defectiune la faruri)lumina sa stins si masina sa rupt intr-un stalp de inalta tensiune soferul a murit pe loc iar ramasitele au fost in intregime carbonizate(avea 22 de ani)...al-3-lea masina noua supra solicitata intr-o singura noapte a luat o bordura firele de la frana s-au rupt si a intrat intr-un zid soferul a murit pe loc din cauza motorului care i-a strivit picioarele provocand o hemoragie letala(19 ani)...toti acestea erau prieteni si toate accidentele astea s-au petrecut in decursul a 4 luni...acum parintii lor regreta ca le-au cumparat masina care le-a provocat moartea

  • bogdan1, sâmbătă, 26.09.2009 12:58
    condusul

    chestia cu multumitul din avariii se mai intampla si pe la noi oarecum....dar la noi soferii nu stiu sa preselecteze banda , merg pe sinele de tramvai(in Bucuresti) in locurile unde este interzis(Stefan cel Mare) si eu unul nu ii las sa se bage in rand..si inca un gest absolut meltenesc si cocalaresc este claxnatul si fluiratul fetelor de pe trotuar

  • vlad, marţi, 29.09.2009 20:04
    multumiri

    chiar am inceput sa raman uimitla faptul ca majoritatea conducatorilor din timisoara...multumesc daca le faci un cat de mic favor..idiferent..femeie -barbat-om de afaceri ce o fi el..pune avaria..si parca ti se mai linisteste sufletu si zici : uite un om cu cateva maniere ..si mai sunt desigur prost crescutii dar nah ..fiecare copac cu uscaciunile lui