Chinezii au lansat o baterie revoluționară: autonomie de 400 de kilometri în doar 10 minute
Compania chineză CATL a prezentat un acumulator nou pentru mașinile electrice. Mai exact, mașinile care vor fi echipate cu această baterie vor putea primi o autonomie de 400 de kilometri în doar 10 minute la o stație de încărcare rapidă.
CATL este unul dintre cei mai mari furnizori de acumulatori pentru mașini electrice din lume. Compania cu sediul în China are legături strânse cu nume mari din industria automobilelor, inclusiv cu Ford și cu Tesla. Acum, firma chineză tocmai a prezentat un nou tip de acumulator, care promite să ofere o autonomie foarte mare într-un timp de încărcare foarte scurt.
Mai exact, cu noua baterie, botezată Shenxing, sunt nevoie de numai 10 minute la o stație de încărcare rapidă pentru a obține o autonomie de 400 de kilometri. Cu această baterie, CATL își pune speranțe pentru crearea unui nou standard cu privire la timpii de încărcare.
"Sperăm că, prin eforturi continue de a îmbunătăți tehnologia și de a reduce costurile, Shenxing va deveni un produs standard disponibil pentru fiecare vehicul electric", a declarat Gao Han, directorul tehnic al diviziei de mașini electrice din cadrul CATL.
La final, CATL spune că producția în masă a noii baterii este programată să înceapă la finalul acestui an.
via Reuters
-
Mihai, joi, 17.08.2023 19:44
Tot nu e suficient. Un diesel are autonomie peste 1000km si se alimenteaza in 2 minute. Nu conteaza restul, tot mai bine cu dizal oriunde.
-
Mike, joi, 17.08.2023 23:35
Chinezii mereu mint de îngheaţă apele.... Supra estimează mult... O problemă chineză vecină cu minciuna care nici nu îi deranjează. Ştim de la altă minciună CATL că fac baterii mai bune ca Panasonic şi nu era adevărat...
-
alex_cu_a_mic, joi, 17.08.2023 23:41
Prin alte parti, stirea are si alte detalii "picante": "Compania chineză CATL a făcut eforturi pentru a-și menține poziția de lider în industrie, cu toate că se confruntă cu provocări din cauza scăderii cererii și a presiunii exercitate de producătorii de mașini electrice de a diminua costurile. Acest război al prețurilor are loc, pe fondul scăderii vânzării de mașini electrice din acest an, notează Reuters." Cam ce ne zice Dutz de vreo cateva luni. https://www.euronews.ro/articole/bateria-pentru-masinile-electrice-care-se-incarca-in-10-minute-a-fost-lansata-ce Legat de bateria cu 400km in 10 minute, la un calcul simplu avem nevoie de: 18kwh/100km * 4 = 72kwh *6 = 420kwh. Deci pentru incarcare e nevoie de o statie de probabil 500kwh. Nu stiu care ar putea fi reactia operatorului de retea electrica atunci cand te va auzi ca vrei sa-ti dea o putere instalata de 2MWh ca sa pui 4 puncte de incarcare a cate 500kw. Ori se prapadeste de ras ori face infarct. Implacabil nu are cum sa ramana. Succesuri, electrificarea e pe val(e).
-
@alex_cu_a_mic, vineri, 18.08.2023 01:13
Ce ne spune Dutz de câteva luni e că vântul nu bate noaptea :)) Există deja stații de 350kW. Înțeleg că te sperie cifrele mari dar nu e o problema. Te-ai gândit cât consuma un bloc de locuințe? Sunt peste 16,000 de blocuri în București. Sau un supermarket? Te asigur că 100 de puncte de încărcare de 500 kW nici nu se simt. PS. Vezi ca faci confuzie între kWh și kW. Puterea de măsoară în W, consumul în Wh. Stațiile ar avea 500kW. 500kWh ar fi consumul dacă o masina s-ar încarca constant la 500kW timp de 1h.
Dutz, vineri, 18.08.2023 16:21Am spus altceva… dar era prea mult pentru tine ;) si nu numai. Punctele de încărcare nu se “simt” pentru ca nu-s folosite, efectiv n-are omul timp in ziua de astăzi sa stea nici 10 minute sa încarce. In România traficul este o mizerie totală… ma scuzați dar nu am găsit un cuvânt. Astăzi am făcut cu “capul” in 300 km cu medie de 45/h…
-
Alin, vineri, 18.08.2023 10:15
Ce e cel mai important este: Disponibilitatea ca piese aftermarket, de schimb sau upgrade. Constructia facila, prietenoasa cu orice atelier, si nu de tip "de unica folosinta" cum face Apple produsele sale sau necesitand NUMAI la dealer cu niste preturi prohibitive, anti competitive, anti piata libera, tip monopol (cum incep mai toti producatorii sa faca produsele, orice produse)
-
alex_cu_a_mic, vineri, 18.08.2023 12:36
@01:13 Blocurile au un coeficient de simultaneitate care e in jur de 2-2.5 kwh per apartament. Un bloc de 100 de apartamente la un consum de varf nu depaseste 250 kwh adica jumate cat o statie de aia care incarca 400km in 10 minute. Sau ca sa avem o imagine mai clara, 100 de puncte de incarcare de 500kw au nevoie de o putere instalata echivalenta cu 1% din consumul Romaniei pe timp de noapte (~5000MWh). Nu e putin lucru. S-ar putea ca la un moment dat cand/daca se va trece masiv pe electrice, nevoia de infrastructura si productie suplimentara pentru fiecare electrica sa depaseasca cu mult cei 12k euro dati de stat pentru achizitia de electrice. La 12k km pe an, la un consum de 20kwh/100km inseamna 2400 kwh consumati de fiecare electrica pe an. Cam cat consumul unui apartament pe un an. Deci adaugarea unei electrice la o gospodarie, ii dubleaza consumul de curent. Iar majoritatea vor incarca acasa ca si acum. Atunci sigur nu se v-a baza nimeni pe vantul care poate sa bata la noapte si ne incarcam masina sau poate sa nu bata si atunci ne incarcam masina cu carbuni. Iar ca sa vezi cand si cat bate vantul, uita-te pe Transelectrica si vezi pe perioade mai largi cat si cum a batut vantul. Eu am luat la intamplare perioada 1-7 iulie si inafara de vreo 2 zile cand a mai miscat, in rest a cam tacut vantul. Cand a tacut, a incercat hidro sa acopere lipsa si cu toate ca a mers hidro la maxim, tot au fost sute de MW lipsa care s-au acoperit din import. Oricum, moristile sunt cel mai mare factor de dezechilibru din sistemul energetic. Pentru ca vantul poate sa bata sau sa nu bata indiferent daca e noapte sau zi. Si noaptea bate statistic mai putin decat ziua.
-
Andrei, vineri, 18.08.2023 13:53
1-7 Iulie nu e chiar o perioada largă. E o săptămână. Încearcă sa te uiți pe tot anul. Exista fluctuații sezoniere. Vara e mai puțin vânt dar mai mult soare. Toamna și primăvara plouă mai mult și hidro produc mai mult. Dpdv economic exista conceptul de calitate a energiei electrice. In principiu centralele pe gaz sau cărbuni au cea mai buna calitate (economică, nu ecologică) pentru ca produc cât vrei, când vrei. Sigur, în limita capacității. Centralele nucleare produc constant și e scump și riscant să le oprești și să le repornești, deci calitate mai mica. La solar e destul de previzibil, dar nu poți controla producția. La eoliene e cel mai rău: mai puțin predictibil și nu poți controla. Dar toate astea depind și de zonă, de țară. Islanda își acoperă consumul cu energie termala: ieftina, predictibilă. Zonele de coastă beneficiază de mai mult vânt. Cele de la vestul Europei au mult mai mult vânt iarna și noaptea (aerul cald adus de Golf Stream - furtuni puternice). Mai intervine și partea strategică: centralele pot fi scoase din uz de diverși factori: militar, terorism, avarii, lipsa materiei prime. În cazurile astea te poți trezi că ai un deficit imens de electricitate. Fermele solare și turbinele eoliene sunt, prin natura lor, distribuie geografic și independente unele de celelalte. In vest sunt deja zile în care întreagul necesar e asigurat din surse regenerabile, dar depinde de vreme, încă. În special de vânt, pentru că au o capacitate instalată mai mare la eoliene decât la solare. PS: e corect ce spui cu blocul, dar sunt 16,000 de blocuri. Calculează 16,000 x 100 kWh (e o medie de 40 de apartamente pe bloc). E muuult mai mult decât 100 x 500 kWh. Și, să fim serioși, nu vor fi 100 de puncte de încărcare la 500kW. Măcar sa fie 10, pe la gară și aeroport, poate și pe centură.
-
Andrei, vineri, 18.08.2023 15:31
Sunt 16,000 de blocuri în București. În medie 40 de apartamente pe bloc. 16,000 x 40 x 2,5kWh e muuult mai mult decât 50 MWh. Și oricum nu vor fi 100 de stații. Măcar sa fie 10 (gara, aeroport și centura). Consumul României creste constant din cauza aparatelor de aer condiționat, din care vor fi din ce în ce mai multe.
-
Andrei, vineri, 18.08.2023 15:37
O săptămână nu e deloc o perioada lunga. Trebuie sa te uiți pe tot anul, exista fluctuații sezoniere. Iarna bate vântul mai mult decât vara dar vara e mai mult soare.
-
PMC, vineri, 18.08.2023 18:10
merci ca mi-ati sters comentariul, care era la subiect si nu jignea pe nimeni. vai de voi
-
Mike, vineri, 18.08.2023 18:16
@Dutz.... TU nu ai timp să încarci, pentru că pleci de la percepţii total greşite. Consumul României de electricitate se va tripla în următorii maxim 5 ani, dar şi producţia va avea aceiaşi evoluţie. Stai tu liniştit, vrei energie electrică, imediat piaţa îţi oferă, mai ales că cea europeană este deja integrată. Şi eviţi elefantul din Cameră.... În SUA există majoritatea maşinilor electrice cu o mare concentraţie în California.... Şi???... Aţi auzit vreodată că au probleme?? Că s-au dus să încarce şi nu aveau curent să le dea??? Hai dom'le... ce dreaq...
Dutz, vineri, 18.08.2023 21:21Pe bune, pentru tine California este reprezentativă? Cât la % din planetă are aceeași infrastructură? Cum ți-am mai spus, știi multe lucruri… dar extrapolările nu cred că-ți ies. Un exemplu concret, piața din Egipt s-a prăbușit cu peste 50% anul acesta. Eu cred că vin vremuri grele și asta va afecta tot si mai ales industria auto - toată!!! Faptul ca avem o ofertă foarte variată si foarte multe modele nu cred ca ajuta, din contră, diversitatea costa, varietatea costa, lipsa de volume costă… șamd. Tesla a făcut in general bani cu model 3 (acuma in picaj), si încă mai face cu Y… după cum cred ca știi tocmai se fac reduceri la X si S cu baterii mai mici ghici de ce?… că nu se vând. Mașinile sunt un produs extrem de complex si dacă un model nu “sta” pe piața 8 ani nu-si scoate banii si clar se pune presiune pe costuri… în fine cum spunea un “domn” pe aici, eu sunt de “modă veche”... vom vedea ;)
-
Mike, vineri, 18.08.2023 21:46
Cu oameni înguşti nu am ce să mai vorbesc. ÎŢI REPET PENTRU ULTIMA OARĂ PÂNĂ ACUM, NIMENI PE GLOB, INDIFERENT DE ŢARĂ, NU S-A PLÂNS CĂ A RĂMAS FĂRĂ CURENT SĂ ÎNCARCE DE LA CELE PUBLICE. DA???? ce dreaq mai e de explicat ???!!?!?! Tot o dai cotită, o tot întorci, o tot răscoleşteli, o tot....
Dutz, sâmbătă, 19.08.2023 09:55https://www.express.co.uk/life-style/cars/1715596/electric-cars-drivers-power-up-uk-drivers-charging-points/amp Deci?
Citeste si
-
TEHNOLOGIE | duminică, 12 ianuarieBMW ar renunța la funcția de control prin gesturiPotrivit celor mai recente informații, venite chiar de la CES 2025, constructorul german de automobile renunță la funcția de control prin gesturi a sistemului multimedia. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | joi, 9 ianuarieMercedes-Benz aduce tehnologia IMAX în mașinile saleMercedes-Benz și-a unit forțele cu Sony pentru a prezenta un nou serviciu pentru sistemul multimedia al mărcii. Prin noul serviciu vor putea fi redate filme în format IMAX iar acesta urmează să fie disponibil pentru toate modelele din actuala gamă. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | miercuri, 8 ianuarieBMW prezintă noul sistem Panoramic iDrive. Disponibil pentru toate modelele de la finalul lui 2025BMW a prezentat oficial un nou afișaj al sistemului iDrive. Noul sistem Panoramic iDrive afișează informațiile mașinii pe toată lățimea parbrizului și urmează să fie disponibil pentru toate modelele începând cu finalul acestui an. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | joi, 12 decembrieSistemele multimedia Porsche pot reda acum clipuri de pe YouTubePorsche a pregătit o actualizare over-the-air pentru sistemele multimedia ale mașinilor sale. Odată cu noua actualizare, aplicația YouTube este acum instalată și poate fi accesată doar de pasagerii din față. Citeste tot
-
TEHNOLOGIE | miercuri, 27 noiembrieBMW: noile modele asamblate se conduc singure în interiorul fabricilorBMW a lansat o nouă tehnologie de conducere autonomă, care permite mașinilor proaspăt construite să se conducă autonom în interiorul uzinelor. De această tehnologie beneficiază și Mini. Citeste tot
Așa să fie… asta înseamnă că toate Electricele care sunt acum pe piață sunt uzate moral si nevandabile ca si SH… interesant, cine s-ar fi gândit ;)