Celule de combustibil pe nave
Producatorii navelor de mare tonaj incep sa constientizeze cat de daunatoare sunt emisiile acestora pentru mediu. S-au gasit si primele solutii.
Ultimii ani au vazut o crestere exponentiala a traficului economic de marfuri intre continente. In aceste conditii, dezvoltarea transportului naval nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni. In aceste conditii, ultimele studii arata ca emisiile poluante ale navelor de transport maritim au ajuns foarte aproape de nivelul celor produse de traficul auto sau de cel aerian. Concret, emisiile de dioxid de sulf ale navelor utilizate frecvent sunt de 700 de ori mai ridicate decat cele ale motoarelor diesel ale masinilor. In aceste conditii, un grup de companii nord-europene au anuntat ca au dat startul unui proiect prin care se incearca dezvoltarea unei celule de combustibil pe o nava off-shore norvegiana.
Aceasta va utiliza gaze naturale pentru miscare iar in urma procesului de ardere va rezulta hidrogen care va genera electricitate. Se pare ca noul tip de motor este mult mai eficient decat cele diesel si, evident, mult mai curat.
Intre statele nordice, Islanda este tara cu cea mai avansata tehnologie de acest tip, navele sub pavilion islandez utilizand celule de hidrogen pentru miscare. Hidrogenul utilizat este absolut natural, fiind prelevat din izvoarele geotermale (gheizere) care exista din abundenta in insula din Oceanul Atlantic.