Cea mai veche rulotă din lume? Confortul oferit de o casă pe roți în anul 1914

Publicat miercuri, 31.08.2022 14:35 de Tiberiu Safta

Un Ford Model T fabricat în anul 1914 ar putea fi cea mai veche rulotă din lume. Mașina a fost construită la comandă specială pentru o familie bogată din Marea Britanie și a fost restaurată în anii '70.

Foarte mulți dintre cei care pleacă la iarbă verde sau într-o aventură mai specială, se deplasează cu ajutorul rulotelor sau cu RV-uri, des întâlnite în Statele Unite. O astfel de modalitate de transport este foarte populară de mai bine de jumătate de secol. Însă, nu este ceva relativ nou.

Asta pentru că un exemplar Ford Model T construit în 1914 ar putea fi cea mai veche rulotă din lume care supraviețuiește până astăzi. Exemplarul se bazează pe o versiune alungită a lui Tin Lizzie și a fost creat prin comandă specială pentru o familie bogată din Marea Britanie.

Caroseria de tip rulotă a fost construită de către Dunton, o companie cu sediul în Reading, Marea Britanie. Mașina a fost apoi vândută familiei în anii 1920. Nu se știe pentru cât timp a circulat această mașină pe șosea, însă exemplarul a fost abandonat timp de aproape 50 de ani.

Din fericire, exemplarul a fost găsit și restaurat în anii '70, iar acum este de vânzare. Ca dotări, cea mai veche rulotă din lume vine cu o cameră încăpătoare și cu mai multe elemente care sporesc confortul. Șoferul și pasagerul dispun de o canapea care se poate roti până la 180 de grade.

Rulota este echipată cu nu mai puțin de 4 paturi și cu un cuptor care se aprinde cu lemne. Cuptorul are un dublu rol, deoarece poate fi folosit atât pentru gătit, cât și pentru încălzirea camerei. Nu în ultimul rând, interiorul rulotei este finisat în lemn, iar ușa de la intrare conține și o cutie poștală.

Așa cum era de așteptat, performanțele lui Ford Model T sunt la nivelul celor de acum peste 110 ani. Motorul său dezvoltă doar 20 de cai putere, iar rulota atinge o viteză maximă de 48 de km/h.

Cea mai veche rulotă din lume va fi vândută la licitație. Prețul său este cuprins între 20.000 și 30.000 de lire sterline.

via Carscoops