Cea mai veche maşină funcţională din lume este vândută cu 2.5 milioane $

Publicat marţi, 27.09.2011 11:46 de Bogdan Mirică

Luna viitoare, cel mai vechi automobil din lume, aflat în stare de funcţionare, va fi scos la vânzare. Maşina are 127 de ani şi a avut până acum doar patru proprietari.

Puţini ştiu că cel mai vechi automobil, aflat încă în funcţiune, a reuşit să totalizeze până în prezent 127 de ani de existenţă. Săptămâna viitoare, automobilul va fi scos la licitaţie pentru o sumă impresionantă, însă relativ mică pentru adevăraţii colecţionari de maşini de epocă.

Botezată cu un nume lung, De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-A-Dos Steam Runabout, maşina a fost construită în 1884 şi este de fapt un triciclu. Funcţionarea sa se face cu aburi, astfel că pentru un plin era nevoie de apă şi de cărbuni. Autonomia sa depăşea 32 de kilometri, iar viteza maximă se oprea la 61 de km/h.

Istoricul singurului exemplar De Dion aflat în stare de funcţionare, din cele doar 20 produse de-a lungul timpului, este unul extrem de clar. Maşina a avut un singur proprietar vreme de 81 de ani. Ea a mai fost apoi vândută de trei ori.

În octombrie ea va fi scoasă din nou la vânzare, de această dată sub distincţia de "cea mai veche maşină aflată în funcţiune". Tocmai de aceea preţul de pornire al licitaţiei se va situa undeva între 2 şi 2.5 milioane de dolari.

via | globalmotors

  • RAZVANIS, marţi, 27.09.2011 12:51
    Dezinformare

    Este o masina cu aburi, deci combustibilul nu este doar apa, ci carbuni. Nu este prima masina propriuzisa cu ardere interna.

  • bolovan, marţi, 27.09.2011 14:53
    woaaa....

    RAZVANIS si unde era vorba in articol de motorul cu ardere interna? Mai mult, nu-i vorba de prima masina...si cea mai veche masina functionala. Ca-i propulsata cu motor pe benzina, ca-i propulsata cu un motor cu aburi...sau ca-i propulsata de gasele intestinale ale unei marmote...nu conteaza. Ii cea mai veche masina FUNCTIONALA. Ca cica primul vehicul se pare ca a fost facut in 1678 de un preot pe nume Father Ferdinand Verbiest...ca prima masina electrica a fost facuta undeva in 1828 de catre un ungur...ca de abia prin 1864 sa fie inventat si primul vehicul cu un motor cu piston.

  • iulian, marţi, 27.09.2011 17:15
    tare

    Nasol ca trebuie sa te trezesti dimineata devreme sa faci focul, sa poti pleca la munca.