Caterham: viitorul model electric va avea motor Yamaha

Publicat vineri, 04.10.2024 14:22 de Silvian Irimia

Caterham a anunțat colaborarea cu Yamaha Motor pentru sistemul de propulsie complet electric al mașinii sport Project V. Modelul, prezentat în formă de concept la Goodwood Festival of Speed din 2023, se apropie de producție.

Yamaha va furniza un sistem de propulsie de ultimă generație, ajutând Caterham să avanseze cu dezvoltarea noului său model. Sistemul de propulsie electric este proiectat să rămână fidel ADN-ului modelelor Caterham. Yamaha va oferi, de asemenea, tehnologia și expertiza sa în „controlul mișcării vehiculului”.

Conceptul a fost echipat cu un motor electric montat pe spate, care produce 268 de cai putere. Caterham nu a menționat puterea exactă a propulsorului furnizat de Yamaha, dar cel mai probabil va corespunde specificațiilor inițiale. De exemplu, conceptul Subaru STI E-RA din 2022 a fost echipat cu patru motoare electrice furnizate de Yamaha, fiecare producând 268 de cai.

Conform estimărilor inițiale de anul trecut, Project V va accelera de la 0 la 100 km/h în 4.5 secunde și va atinge o viteză maximă de 230 km/h. Pachetul de baterii litiu-ion cu o capacitate de 55 kWh are o autonomie de 400 de kilometri, conform standardului WLTP. În același timp, suportă încărcare rapidă DC de până la 150 kW.

Caterham a desemnat firma japoneză de inginerie Tokyo R&D să construiască un prototip al Project V, iar producătorul auto britanic își propune să fie gata până la jumătatea anului 2025.

Compania intenționa inițial să producă Project V până în 2026, dar se pare că această țintă a fost amânată. Caterham nu a decis încă locația de producție pentru Project V, care nu va fi fabricat la uzina din Dartford, Marea Britanie.