BULGARIA: Guvernul a îngheţat preţul benzinei pentru o lună
În încercarea de a stabiliza economia locală, singura rafinărie din Bulgaria a îngheţat preţul benzinei pentru 30 de zile. Rafinăria este deţinută de LukOil şi a făcut acest pas la îndemnul Ministrului bulgar al Finanţelor.
În baza iniţiativei lui Simeon Djankov, Ministrul bulgar al Finanţelor, compania care deţine singura rafinărie din Bulgaria a decis îngheţarea preţului benzinei timp de o lună. Compania respectivă este LukOil Bulgaria şi este echivalent ca forţă cu cei de la Petrom (pe piaţa proprie). Cei de la Petrom au şi ei rafinăria proprie, dar aceasta este controlată acum de austriecii de la OMV, corporaţie care a câştigat cursa pentru privatizarea companiei româneşti. Noua măsură luată de bulgari ar trebui să le stabilizeze economia locală pentru cel puţin o lună, iar aceştia nu vor să anunţe măsurile pe care le vor aplica ulterior, după cum au observat şi colegii de la Daily Business.
Mai mult decât atât, Simeon Djankov a declarat că şi celelalte companii petroliere care activează în Bulgaria agreează această soluţie, dar nu a făcut precizări cu referire la soluţiile aplicate de aceste companii. Odată cu această măsură, bulgarii au amânat cu încă un an introducerea obligativităţii amestecării motorinei cu carburant bio (pe bază de rapiţă sau alte plante cultivate special în acest sens). Aşadar, s-a evitat scumpirea motorinei cu peste două procente, după estimările celor de la DailyBusiness. De asemenea, Guvernul de la Sofia a decis reducerea rezervelor obligatorii de benzină pentru distribuitori, lucru care va ajuta companiile să-şi reducă costurile.
Autorităţile au luat această decizie din cauza protestelor de stradă iscate în Bulgaria pe fondul preţului ridicat al carburanţilor. Zeci de mii de Bulgari au protestat la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria din cauza scumpirilor. Bulgarii vor mai face un protest pe 27 martie. Bulgaria se bucură de cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, cu toate că locuitorii ţării respective au un nivel de trai mai scăzut, cel puţin la nivel statistic.
Spre comparaţie, protestele din România referitoare la creşterea preţului carburanţilor au numărat câteva zeci de protestatari per demonstraţie şi nu au avut niciun impact în sufletul guvernanţilor. Mai mult decât atât, mai multe lanţuri de distribuitori de carburanţi şi-au crescut ulterior preţurile din varii motive. Cei de la ANAF au tras deja concluzia că jucătorii din piaţă au crescut în mod nejustificat preţurile în decursul anului trecut, nu s-a luat nicio măsură de sancţionare a acestora.
Via | DailyBusiness
doar ca acolo presedintele nu este un chior (la ce se intampla) iar primul-minstru nu este un papagal (sa se lase pacalit de marile companii) orice asemanare cu politica damboviteana (NU) este intamplatoare