Brokerii de asigurări se opun plafonării prețurilor RCA
Ieșirea iminentă de pe piața asigurărilor RCA a celor de la Euroins cauzează încă o criză puternică în segment, una dintre soluțiile propuse de ASF fiind plafonarea prețurilor pentru o perioadă. Brokerii de asigurări se opun.
Conform unui comunicat emis de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR), cele două entități care reprezintă cea mai mare parte a asigurătorilor români, se opun propunerilor recente care ar plafona tarifele asigurărilor RCA.
„Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze”, se menţionează în comunicatul amintit mai sus.
UNSICAR și PRBAR se opun astfel proiectului, așa cum a fost el redactat într-o primă fază, și cer inițierea unui dialog real cu toți actorii pieței, de la consumatori la prestatori de servicii și asiguratori, bineînțeles. Astfel, menționează cele două entități, ar putea fi expuse punctele de vedere ale tuturor părților implicate și identificate soluțiile optime.
„Practic, proiectul de HG va avea exact efectul invers faţă de scopul fundamental al legislaţiei RCA la nivel european, şi anume: în loc să protejeze participanții la trafic, păgubiţi sau victime fără vină ale unor accidente rutiere, va oferi doar deținătorilor de autovehicule un avantaj financiar minimal şi pe termen foarte scurt, respectiv deținerea unei poliţe RCA mai ieftine”, se mai precizează în comunicat.
„Acest aspect este cu atât mai mult valabil în cazul acestui proiect care propune plafonarea comisioanelor de distribuție, prevedere care ignoră aspecte esențiale legate de prevederi legislative deja existente şi omite să evalueze impactul asupra pieței de intermediere de asigurări și asupra consumatorilor”, se mai spune în comunicat.
Conform UNSICAR și PRBAR, plafoanele propuse sunt arbitrare, stabilite fără o analiză serioasă a costurilor suportate de toate părțile din industrie sau fără a se lua în considerare inflația galopantă din acest moment.
De cealaltă parte, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că proiectul de HG cu privire la plafonarea prețurilor RCA nu mai este de actualitate deoarece a fost retras chiar de către ASF. Documentul prevedea îngheţarea temporară, pe o perioadă de şase luni, a tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022.
Plafonarea prețurilor la rca ar putea fi făcută doar în tandem cu service-urile, altfel este impozibil de acceptat.