Brandul chinezesc Zeekr, listat la bursa de valori din New York

Publicat duminică, 12.05.2024 13:14 de Silvian Irimia

Producătorul chinez de mașini electrice Zeekr a fost listat la bursa de valori din New York. Acest lucru a fost un succes deoarece a obținut 441 de milioane de dolari la Oferta Publică Inițială.

Marca chineză Zeekr a fost listată cu succes la Bursa de Valori din New York în SUA, obținând 441 de milioane de dolari la IPO (Oferta Publică Inițială). Este o companie din cadrul grupului Geely, un producător auto chinez privat care deține Volvo.

Acest impuls financiar va ajuta Zeekr să intre pe piețele străine și să-și extindă gama de modele. Zeekr este o marcă electrică de lux lansată în 2021. În câțiva ani, s-a transformat în una dintre cele mai vândute mărci auto electrice interne.

În 2023, Zeekr a livrat 118.685 de mașini. A intrat, de asemenea, pe piețele europene, asiatice centrale și sud-estice. În prezent, gama de modele Zeekr cuprinde patru modele: Zeekr X care este un crossover, Zeekr 001, sedanul Zeekr 007 și minivan-ul Zeekr 009.

În curând, Zeekr va lansa și MPV-ul Mix și SUV-ul CX1E. Pe 10 mai, Zeekr a finalizat IPO-ul, o ofertă publică inițială. Prin urmare, a devenit oficial o companie publică. Zeekr a emis 21 de milioane de acțiuni depozitare americane pentru 21 de dolari pe acțiune la Bursa de Valori din New York.

Ca rezultat, a obținut 441 de milioane de dolari, cu 73,5 milioane de dolari mai mult decât preconizau experții financiari. În plus, Zeekr va putea să se extindă la 24.15 milioane de acțiuni depozitare americane în viitor. Acest lucru va permite Zeekr să obțină 507 milioane de dolari.

An Conghui, director executiv Zeekr, a menționat că marca chineză a stabilit un record pentru cel mai scurt timp de la lansare până la IPO, dintre mărcile electrice noi. Zeekr a avut nevoie doar de 37 de luni pentru a fi listată la bursă.

Potrivit lui An Conghui, secretul Zeekr constă în combinația dintre experiența în fabricarea de mașini a grupului Geely și resursele globale. După IPO, fondatorul Grupului Geely, Li Shufu, deține 74,6% din acțiunile Zeekr, iar CEO-ul Zeekr, An Conghui, deține 2,8% din acțiuni.