BMW: tehnologia de schimbare a culorilor ar putea intra în producție până în 2027

Publicat joi, 05.09.2024 17:16 de Tiberiu Safta

BMW a anunțat că tehnologia specială E Ink de schimbare a culorilor unei mașini ar putea intra în producție până în 2027. Constructorul german își dorește ca toate mașinile sale să fie dotate cu această tehnologie în viitor.

La începutul lui 2022, BMW a prezentat o nouă tehnologie care permite schimbarea culorii mașinii prin simpla apăsare a unui buton. Această tehnologie nouă se numește E Ink și este într-o continuă dezvoltare. Conform unui nou anunț făcut de marca bavareză, tehnologia de schimbare rapidă a culorilor ar putea intra în producție până în 2027.

„Viziunea ar fi să o aducem către o bază largă de clienți, iar visul este acela ca într-o fabrică de mașini să nu mai ai tradiționalele cabine de vopsitorie, ci mai degrabă totul primește această tehnologie iar fiecare mașină poate face orice culoare”, a declarat Dr. Stella Clarke pentru publicația australiană Drive, inginerul din spatele tehnologiei E Ink.

Cu toate acestea, Clarke recunoaște că noua tehnologie nu va fi una accesibilă pentru toți clienții, mai ales la început. „Adevărul este că probabil nu va fi cel mai rentabil lucru la început, așa că mi-aș putea imagina ca tehnologia să pornească pe o piață selectivă și apoi sperăm să se extindă.”

Noua tehnologie E Ink se folosește de foarte puțin curent electric pentru a funcționa. La temperaturi foarte mari, de exemplu, șoferii vor putea schimba culoarea din negru în alb pentru a răci mai eficient habitaclul. La final, Clarke mai precizează că schimbarea culorii ar trebui să fie făcută atunci când mașina este oprită, pentru a putea respecta legislația.

via Drive

  • Mihai, joi, 05.09.2024 17:37

    Buna tehnologie, sa vezi de acum furturi si depasiri de limite de viteza. Asta ne mai trebuia, masini cameleon care isi schimba culoarea. Bravos BMW, bune investiti si bani bagati in tehnologie.

  • un cetatean, joi, 05.09.2024 18:32

    Inca mai comentezi ? In ultima perioada ai primit stiri proaste zilnic, te faci de ras cu tot mai mult succes, o persoana care mai are cativa neuroni ar lua o pauza, dar nu este cazul la tine se pare .

  • Dutz, joi, 05.09.2024 22:01

    Ce să mai facă Mihai…. aceeași abordare superficială, fără conținut și predictibilă. Pentru el camerele pentru controlul vitezei înregistrează marca mașini și culoarea nu numărul de înmatriculare… așa ceva!!! Asta nu înseamnă că ce face BMW era necesar, în fapt nici BMW, Mercedes, Audi etc nu sunt absolut necesare. Toți în logan și gata ;)

  • @Dutz, joi, 05.09.2024 22:12

    Pai de obicei prin statie la politie se mentioneaza ca un cocalar cu un BMW alb trebuie urmarit pentru ca e retard si face depasiri ca boul. De aici pana la a vedea numarul masinii mai e ceva drum, dar da, amenda vine pe numarul masinii. Acum ca sa stiti si voi, prostii cu BMW-urile au o noua metoda sa nu plateasca amenzi pentru parcare: isi scot placutele de inmatriculare: Deci sa dam si exemplele de rigoare: https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/un-sofer-de-bmw-si-a-ascuns-numerele-de-inmatriculare-ca-sa-i-pacaleasca-pe-politistii-din-timisoara-963809/ https://newsweek.ro/actualitate/video-un-sofer-de-bmw-si-a-demontat-placutele-de-inmatriculare-ca-sa-nu-plateasca-parcarea-in-mamaia https://autolatest.ro/stiri/doi-turisti-cu-bmw-au-ales-sa-si-demonteze-placutele-de-inmatriculare-in-mamaia-pentru-a-nu-plati-parcarea/ Hai ca stati bine cocalarilor: https://www.g4media.ro/bilant-ingrijorator-dupa-o-razie-in-capitala-80-dintre-masinile-si-motocicletele-trase-pe-dreapta-aveau-probleme-tehnice.html Mai importati mult troacele obosite diesel de la germani?

    Dutz, vineri, 06.09.2024 02:33

    Nici nu mă așteptam să vi cu aceleași chestii. Cum am mai spus, nu-i problema mea. O mașină (orice mașină) trebuie acreditată să se vândă pe o piață. Așa că dacă ceea ce vor unii încalcă legea sau posibilitatea ca legea se fie aplicată, atunci nu primește acreditare adică nu se poate vinde… de unde să știi tu, nu? Tu urmărești colcalari și se pare ca ai coșmaruri cu ei… trist pararea mea. Plus ca scrie clar ca respectiva opțiune este disponibilă doar când automobilul staționează și chiar se poate condiționa de un anumit interval de timp. Unii văd bălării pentru că trăiesc în bălării (tu de exemplu).

    Dutz, vineri, 06.09.2024 06:23

    Apropo, care lege permite oprirea unui șofer că depășește ca “boul”? există schimbarea direcției fără semnalizare, depășirea pe linie continuă, depășirea vitezei etc… dar legea îți permite să fi bou și nici eu nu te opresc ;) Alea cu datul prin stație sunt din alte vremuri, acum ori ai video cu nr. de înmatriculare, ori ai martor… altfel nasol, nu prea are dl. polițist ce face, oricât de nou ești de lasă treci și dacă-mi dai flash te las și eu, că eu cu boul nu mă pun :) PS cel puțin în România culoarea mașini este scrisă în certificatul de înmatriculare și schimbarea culorii presupunea schimbarea certificatului de înmatriculare… s-a schimbat ceva la pauză? ;) probabil aceasta “opțiune” va ajunge în același coș de gunoi cu “gesture control” și alte inepții pe care le-au debitat unii plictisiți pe la BMW.

  • @un cetatean, joi, 05.09.2024 22:15

    Poti da si exemple de stiri proaste? Faptul ca VAG se pregateste de faliment e o veste deosebit de buna. Iar la capitolul vesti bune sunt si noile modele Volvo. Imi place siguranta superioara nu masinile care isi schimba culorile. Doar niste retarzi ar aprecia ca o marca sa bage bani grei in schimbat culoarea la o masina din buton. La Volvo exista pre incalzire sau pre racire din telefon si soft, nu e nevoie de schimbat culoarea.

  • @Dutz, vineri, 06.09.2024 10:29

    Pai parca ai vazut si alte tari. Hai sa iti explic cum functioneaza treaba prin Finlanda, Olanda,Germania: exista masini de politie civile (fara inscriptii) care urmaresc soferii care pun in pericol circulatia. Pentru ca drumurile publice nu sunt circuite asa cum cred posesorii de BMW-uri cand le cumpara. Astfel de masini de politie te pot opri daca depasesti ca boul pentru ca legea zice ca trebuie sa conduci astfel incat sa nu ii pui in pericol pe ceilalti. Sper ca ti-am raspuns la intrebare. Daca in Romania aceste lucruri nu se intampla, nu insemana ca in tarile civilizate nu se aplica. In general cand romanii ajung pe acolo, sunt pusi la punct de urgenta. De aia alte tari aleg alte marci si au mai putine victime in accidente rutiere. Ei au auzit si de Volvo, nu doar de BMW-uri ca @un cetatean sau Danut.

  • @Dutz, vineri, 06.09.2024 10:31

    Pai daca esti asa inteligent, ne poti explica si la ce ajuta aceasta schimbare de culori. Pe langa abureala cu incalzirea si racirea care se poate face fara atatea investitii. Hai sa te vad cat poti :)

  • @un cetatean, vineri, 06.09.2024 10:56

    https://cleantechnica.com/2024/09/02/elbil-thinks-electric-car-sales-in-norway-could-hit-100-by-next-year/ Unii pot din 2025, acolo vor vinde bine unele marci. In Olanda la fel: dieselurile au sub 1% market share in August. https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/minder-autos-verkocht-vooral-benzineautos-verliezen-terrein/ Top vanzari: Toyota, Kia, Volvo si altii. Tari evoluate, nu inapoiate. Se vede din nivel de trai, educatie, numar de morti in accidente... Bucurati-va de putoarea diesel si de conditiile de trafic din Romanica.

  • alex_cu_a_mic, vineri, 06.09.2024 14:55

    Inca un feature absolut inutil bun doar ca niste jurnalisti sa manance ciuperci in reviewurile lor ce nu trec de utilitatea unui afis cu specificatii gresite. Imi amintesc cat de topit era Buhnici dupa Tesla X care tragea parturi in boxe si dansa cu farurile si cu portierele in sus. Era apogeul industriei auto, un eveniment mai mare decat iesirea-n spatiu. In realitate, un party trick infantil. Masinile actuale sunt pline de tehnologii inutile sau utilizate de o ultraminoritate dar care costa zeci si sute de milioane in dezvoltare, testare, promovare si productie. Chiar azi citeam un articol despre faptul ca lumea nu se da in vant dupa dispozitivele IoT. Oamenii chiar daca cumpara dispozitive inteligente, le folosesc neconectate, la modul default. Am si eu un aspirator Xiaomi cu capabilitati wifi dar sta neconectat si-l folosesc de la buton. In teorie pot sa-l pornesc/opresc de pe telefon, in realitate oricum trebuie sa pregatesc terenul in fata lui sau sa-l curat sau sa-l mut sus, jos si-l pornesc de la buton cand am nevoie. "Cantitatea" de tehnologie pecare o inghit oamenii e limitata si e acaparata in mare parte de telefoane. Dealtfel se vede si in vanzarile brandurilor "simple" gen Dacia sau Suzuki.

  • ds, sâmbătă, 07.09.2024 18:08

    După inuntilitatea cu j-de mii de culori la iluminatul ambiental interior, găselnița cu schimbarea culorii, aproape de zero absolut ca utilitate practică, este destinată fraierilor amatori de afafiuri, singură finalitate fiind doar pentru producător care-și mai bagă lejer câteva mii de euro-n cont cu fiecare exemplar vândut.