Bicicliştii, mai expuşi decât pietonii la gazele nocive ale maşinilor
Nanoparticulele emise de maşini în oraşele supraaglomerate au efect nociv asupra bicicliştilor, care inhalează de cinci ori mai multe decât pietonii.
Substanţele emise de maşini nu fac rău doar mediului, ci şi celor care încearcă să-l protejeze. Un studiu realizat recent de publicaţia Athmospheric Environment arată că un biciclist care pedalează într-un oraş plin de maşini inhalează la fiecare inspiraţie zeci de milioane de nanoparticule pe care le scot în atmosferă sistemele de evacuare ale autoturismelor.
Deşi calitatea aerului este aceeaşi pentru pietoni şi biciclişti, aceştia din urmă inhalează de cinci ori mai multe particule din cauza efortului pe care îl depun şi a ritmului cardiac necesar oxigenării. Conform studiului revistei britanice, aceste particule sunt atât de mici încât ele nu pot fi oprite de măşti, iar inhalarea repetată a acestora poate cauza probleme respiratorii, boli ale inimii sau apariţia unor substanţe nocive în sânge.
Evident, soluţia găsită de specialişti nu este renunţarea la biciclete, ci adoptarea unei reclame agresive care să îi convingă şi pe cei care rulează cu maşina să treacă la transportul pe două roţi.
via | Caradisiac
Se ia un termen stiintific:"nanoparticule" si se adauga alaturi de un lucru normal.Astfel rezulta un studiu "extraordinar". E absolut normal ca un biciclist respira de mai multe ori decat un pieton.Astfel cantitatea de aer care trece prin plamani este mai multa,deci mai multa poluare. Mare minune.