AUTOMARKET INFO: Renault 5 - cum arată conceptul în comparație cu modelul original

Publicat luni, 18.01.2021 23:24 de Bogdan Mirică

Francezii au readus la viață popularul Renault 5. Bineînțeles, într-o formă complet nouă, contemporană, electrică. Așa că l-am așezat lângă original, să vedem cât de mult s-a schimbat.

Renault avea nevoie de o mașină simbol. O mașină care să genereze atât de mult entuziasm, încât să se nască un fanclub contemporan. Și, așa cum Fiat a căutat în istoria sa și a găsit 500, așa au căutat și francezii și au găsit Renault 5. Este mașina care i-a adus constructorului din hexagon o popularitate și o autoritate de necontestat în segmentul mașinilor de oraș.

CUM S-A NĂSCUT RENAULT 5

Renault 5 a fost desenat de designerul Michel Boue, culmea, în timpul său liber. Nu a fost o datorie de serviciu. Oficialii Renault au aflat despre schiță și despre munca sa din afara programului și au cerut să vadă rezultatul final. Renault 5 a primit rapid undă verde, fiind planificat să preia o serie de elemente mecanice de la Renault 4.

Michel Boue, creatorul său, nu a mai apucat să vadă mașina finalizată. A murit de cancer în 1971, cu câteva luni înainte ca mașina să fie prezentată oficial.

Produs în două generații (între 1972-1985 și între 1984 - 1996), Renault 5 a devenit rapid cea mai vândută mașină din Franța în perioada 1972-1986. În acești 14 ani, Renault a vândut în total 14 milioane de mașini. Renault 5, în versiunea sa Alpine, a fost unul dintre primele hot hatch-uri lansate vreodate. A debutat în 1976, cu câteva luni înaintea lui Volkswagen Golf GTI și a pavat drumul către legendarul Renault 5 Turbo.

NOUL RENAULT 5 PROTOTYPE

Astăzi, francezii vor să se reconecteze cu trecutul și prezintă Renault 5 Prototype, un concept 100% electric ce aduce aminte de celebrul Renault R5 și care preia o mare parte din designul modelului original. Echipa condusă de Gilles Vidal a venit, practic, cu o abordare modernă a lui Renault R5.

Elementele de stil preluate din designul original ascund funcții moderne: admisia de aer din capotă ascunde trapa de încărcare, blocurile optice din spate încorporează deflectoare aerodinamice, iar proiectoarele de ceață din bara de protecție au devenit lumini de zi.

  • ds, marţi, 19.01.2021 09:10

    A fost una dintre mașinile preferate și chiar am avut plăcerea să conduc așa ceva. Cred că este prima mașină pe care am vazut eticheta "Turbo". Altfel, cu siguranță, și-a caștigat locul în istoria automobilismului.

  • 5 c/a 1, marţi, 19.01.2021 16:50

    Furăciune Mini. În rest... rămâne cum am stabilit.