Anvelopa autogonflabilă Goodyear şi Tesla Model S, incluse de Time în Top 25 inovaţii în 2012
Două produse care au apărut în industria auto în 2012 au fost incluse de revista Time în lista inovaţiilor de top ale anului. Anvelopa autogonflabilă Goodyear şi Tesla Model S au o companie selectă: roverul Curiosity şi ultimul costum spaţial dezvoltat de NASA.
Topul anual al inovaţiilor din toate domeniile, realizat la fiecare final de an de reputata revistă americană Time, include în ediţie 2012 două apariţii noi din domeniul auto. Acestea sunt produse de două companii din zone diferite ale industriei, dar ambele vin să schimbe percepţia pe care clienţii o au faţă de acestea.
Tesla Model S. Al doilea model electric al americanilor de la Tesla a reuşit să-i impresioneze pe cei de la Time prin diferenţele de autonomie, putere, tehnologie şi consum dintre acesta şi celelalte modele electrice de pe piaţă. "Acest sedan electric cu patru uşi vine cu liniile unui Jaguar, cu abilitatea de a rula 426 de kilometri după o singură încărcare - echivalentul al 2.6 litri/100 km - şi cu un panou de control touchscreen care adună tot ce se leagă de maşină, de la navigaţia GPS la ajustarea suspensiei", notează redactorii Time.
Vă reamintim că modelul Tesla reuşeşte 0-100 km/h în 5.6 secunde şi poate rula cu o viteză maximă de 200 de kilometri pe oră. Versiunea Tesla S Performance plusează cu 4.4 secunde pentru 0-100 km/h şi cu o viteză maximă de 210 km/h, cifrele autonomiei fiind însă identice cu cele ale versiunii "clasice".
Anvelopa Goodyear care îşi reglează singură presiunea. Una dintre cele mai importante inovaţii ale anului în zona auto, anvelopa patentată de Goodyear reuşeşte să-şi autoregleze presiunea automat, în mers, fără a fi nevoie de oprire sau de intervenţia celui de la volan. "Imediat după ce detectează faptul că presiunea a scăzut, aceste anvelope (care încă nu au un preţ de desfacere) vor şti asta. Un regulator intern de presiune se deschide pentru a-i permite aerului să curgă într-un tub de pompare (n.r. amplasat pe toată circumferinţa anvelopei). Pe măsură ce pneul se învârte, zona plată de sub roată împinge aerul din tub printr-o valvă în anvelopă. Imediat după ce presiunea atinge un nivel optim, regulatorul se închide, iar cel de la volan nu îşi va da niciodată seama că ceva nu a fost în regulă", spun cei de la Time în explicaţiile lor.
Cele două obiecte inovatoare fac parte dintr-o listă de 25 de invenţii extraordinare din toate domeniile, printre celelalte 23 numărându-se un aparat de testare pentru virusul HIV, un model de pantof sport produs de Nike, uniforma militară antiglonţ pentru femei, camera digitală Sony RX100, ochelarii virtuali Google, costumul spaţial NASA Z-1 şi roverul Curiosity, care în august a ajuns pe marte şi a început să transmită spre Terra informaţii şi fotografii nemaiîntâlnite până acum. Lista completă a inovaţiilor Time poate fi consultată AICI.