12 ponturi pentru şofatul în sezonul rece
Din moment de mercurul din termometre a ajuns în jurul valorii zero, Automarket vă reaminteşte câteva ponturi pentru o viaţă bună la volan în sezonul rece.
În fiecare an, sosirea anotimpului rece aduce de la sine blocarea drumurilor, încetinirea circulaţiei rutiere şi o serie de accidente. O bună parte dintre acestea pot fi evitate, deşi unele situaţii sunt fără scăpare. Nu trebuie să uitaţi că nu sunteţi singuri pe şosea şi că puteţi avea probleme chiar dacă vă pregătiţi corespunzător.
Iată câteva ponturi pentru supravieţuirea la volan în sezonul rece:
- Înainte de a pleca la drum, eliberaţi toată gheaţa şi zăpada de pe maşină. Altfel, veţi arunca zăpadă pe şosea şi pe maşinile celorlalţi participanţi la trafic. Nu uitaţi să nu blocaţi locul de parcare adiacent sau şoseaua cu zăpada pe care aţi eliberat-o de pe maşină.
- Utilizaţi în permanenţă luminile de întâlnire. Nu rulaţi niciodată doar cu luminile de poziţie sau cu luminile de poziţie şi proiectoarele! Sunt şanse să nu vă vadă nimeni. Curăţaţi blocurile optice cu o cârpă curată înainte să porniţi la drum. Asiguraţi-vă că toate luminile funcţionează înainte de a porni la drum.
- Conducerea în sezonul rece este mai obositoare, iar metabolismul corpului este oricum încetinit. Acordaţi-vă mai mult timp pentru parcurgerea unei distanţe pe timp de iarnă. Nu încălcaţi limita de viteză recomandată pentru vreme proastă, riscaţi să produceţi un accident de proporţii. Măriţi distanţa faţă de autovehiculul din faţă pentru a evita orice situaţie neprevăzută. Încercaţi să priviţi "înainte cu 30 secunde" şi să preîntâmpinaţi ce va fi în locul în care veţi ajunge peste 30 de secunde şi să vă dozaţi reacţiile cu calm, dar să gândiţi rapid pentru a gestiona situaţia cu uşurinţă.
- Nu uitaţi să le faceţi loc autovehiculelor de deszăpezire. Fie că împrăştie material antiderapant sau dau zăpada la o parte, vehiculele respective trebuiesc lăsate să treacă. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de acestea deoarece ar putea opri aparent fără niciun motiv, şoferii fiind concentraţi mai mult pe eliberarea drumului decât de obstacolele din faţă.
- Chiar dacă suprafaţa drumului pare să fie în stare bună, reduceţi viteza în apropierea unui pod sau a unei intersecţii, s-ar putea să întâlniţi suprafeţe cu gheaţă.
- Nu folosiţi sistemul de cruise control, în special atunci când plouă şi temperaturile sunt aproape de punctul de îngheţ al apei.
- Autovehiculele cu tracţiune integrală nu frânează mai bine decât vehiculele cu tracţiune pe o singură punte. În schimb, demarajul este înlesnit.
- Dacă anvelopele cu care este echipat vehiculul dumneavoastră pierd aderenţa, priviţi şi viraţi înspre direcţia în care vreţi să mergeţi. Dacă nu observaţi nicio corecţie a traiectoriei, viraţi în direcţia în care derapaţi şi eliberaţi acceleraţia. Nu bruscaţi nici frâna şi nici direcţia. Nu priviţi înspre direcţia în care derapaţi. Dacă roţile motoare încep să piardă aderenţa la urcarea unei pante, eliberaţi uşor acceleraţia şi apoi reveniţi la nivelul anterior de apăsare.
- Majoritatea autovehiculelor beneficiază de ABS. Din păcate, puţini şoferi ştiu să folosească acest sistem la întreaga lui capacitate. Fie că aveţi sau nu ABS, nu bruscaţi frânele. Apăsaţi constant pedala de frână cu fermitate şi folosiţi cu precădere frâna de motor. Reduceţi pe cât posibil utilizarea frânei de serviciu (nu apăsaţi pedala de frână de fiecare dată când veţi să încetiniţi).
- Nu schimbaţi banda de mers brusc sau fără să semnalizaţi. Circulaţi cu atenţie sporită în preajma autocamioanelor şi autovehiculelor de tonaj mare, deoarece acestea vor opri mai greu decât un autoturism.
- Dacă rămâneţi blocaţi în zăpadă, păstraţi-vă calmul şi nu bruscaţi comenzile autovehiculului. Îndreptaţi roţile şi acceleraţi încet. Nu patinaţi ambreiajul vreme îndelungată, deoarece îi veţi creşte uzura şi îi veţi reduce eficienţa (atenţie mare la manevrele de balans pentru scoaterea maşinii din zăpadă, dacă nu reuşiţi din primele încercări, e indicat să împingeţi autoturismul). Dacă tot nu reuşiţi să vă deblocaţi, aplicaţi sare, nisip sau mixtură antiderapantă sub roţile motoare (în faţa lor) . Fiţi atenţi să nu răniţi persoanele care vin să vă împingă maşina, răspunderea vă aparţine.
- Păstraţi provizii de urgenţă în autovehicul. Este indicat să aveţi mânuşi, fular, o căciulă, o racletă de parbriz, o perie de zăpadă, o lanternă, o lopată, chibrituri, o lumânare, un triunghi reflectorizant (oricum este obligatoriu) , un telefon mobil, apă, alimente, o pătură. Nu circulaţi cu carburant puţin în rezervor (nu puteţi ştii niciodată când veţi fi înţepenit în zăpadă) şi asiguraţi-vă că antigelul are concentraţia potrivită şi aveţi lichid de spălat parbrziul în concentraţie de iarnă.
"Nu folosiţi sistemul de cruise control" De ce?