Lauda: "Am încercat să opresc procesul, dar Brawn şi Wolff au refuzat"

Publicat joi, 20.06.2013 09:51 de Daniel Popescu

Niki Lauda a dezvăluit că ajunsese la o înţelegere cu Red Bull şi Bernie Ecclestone pentru a "îngropa" procesul testului făcut de Mercedes cu Pirelli, însă Ross Brawn şi Torto Wolff au refuzat propunerea.

Audierile în procesul testului realizat de Mercedes cu pneuri Pirelli pe circuitul de la Barcelona în perioada 15-17 mai au loc joi la sediul FIA de la Paris cu începere de la ora 10:30, ora României, însă acestea ar fi putut fi anulate.

Niki Lauda, preşedintele Mercedes, a dezvăluit joi că ajunsese la un acord cu Red Bull şi Bernie Ecclestone pentru a opri procesul prin intermediul unei scrisori pe care Mercedes ar fi trebuit să o trimită către preşedintele FIA, Jean Todt. Înţelegerea a picat însă brusc după ce şeful Ross Brawn şi directorul de motorsport Toto Wolff au refuzat să adopte o astfel de soluţie.

"Pe tot parcursul Marelui Premiu al Canadei am încercat să opresc audierile. Red Bull Racing şi Bernie Ecclestone au fost de acord să facem o înţelegere. O simplă scrisoare din partea Mercedes pentru Jean Todt ar fi fost suficientă, dar şefii noştri Wolff şi Brawn au refuzat şi trebuie să trăiască cu asta", a declarat austriacul pentru publicaţia elveţiană Blick.

Potrivit presei internaţionale, Mercedes îşi va baza apărarea pe un email în care Charlie Whiting, directorul de curse al FIA, îşi dă acordul pentru efectuarea testului, în ciuda faptului că Regulamentul Sportiv interzice efectuarea testelor în timpul sezonului cu monoposturi din sezonul actual sau din sezonul precedent.

Via Blick

  • FIA, joi, 20.06.2013 11:12

    Asta e pur si simplu un autodenunt. Trafic de influenta in toata regula!!

  • bob, joi, 20.06.2013 11:35

    Mercedes demonstreaza ca este nevinovata clar si pe langa sunt si cinstiti vor sa mearga pana la capat .Red Bull vrea sa isi retraga acuzatile ca urmeaza sa ajunga la tribuinal si ei cu controlul stabilitati si morcovu le ie bagat adanc

  • Dan, joi, 20.06.2013 11:52

    Mercedes incearca sa-si mai salveze macar onoarea.Atat. Au incalcat in mod clar regulamentul. Fituica aia scoasa din nu stiu ce email nu-i ajuta cu nimic, decat eventual il baga la apa si pe cel care le-a trimis email-ul.Ce spune Lauda e foarte grav....cum afirma cineva mai sus, e caz de auto-denunt si tine de penal.

  • Rosberg fan, joi, 20.06.2013 12:48

    Prea multa poveste despre Mercedes, Red Bull au trisat si au castigat curse si campionate, ei ar trebui sa fie investigati.Ce au facut nemtii e mizilic si nu am vazut sa aiba beneficii.

  • @ Rosberg fan, joi, 20.06.2013 12:52

    cu ce au trisat? serios... cu ce au trisat de au castigat campionate si nu s-a prins nimeni?

  • pablo256r, joi, 20.06.2013 13:13

    "O simplă scrisoare din partea Mercedes pentru Jean Todt ar fi fost suficientă "? Da ce-i aici ? Balamuc ? Dl. Lauda s-a cam tacnit la capsor daca da astfel de declaratii. Fapta incercata de el si Bernie se incadreaza usor la fapte de coruptie. Si daca s-ar fi inteles cu RBR si Bernie tot ar fi existat Ferrari care ar fi cerut clarificari.

  • bob, joi, 20.06.2013 13:23

    Imi spune si mie cineva ce a beneficiat Mercedes din testul asta gumele pirelli care leau testat nici nu sau introdus in competitie ce au castigat toata lumea macane cu ce sa ales mercedes din tot scandalul asta si Ferrari a testat gumele astea cu monopostul din 2011 si ce a vrut sa vada daca mai merge monopostu sau inseamna ca au incalcat si ei regulamentul un scandal de 2 lei.

  • bob, joi, 20.06.2013 13:30

    Si povestea cu Red Bull nu mai are rost au trisat -triseaza si vor trisa in continuare dar daca si acum dupa ce ia prins cu controlul stabilitati pe monopost mai scapa nu mai ma uit la F1 mai bine ma uit la DTM parca incepe sa imi placa mai mult si este o competitie foarte corecta ai gresit platesti nu ca mosu asta de Bernie castiga cine vrea ochelari lui ia sucit maimuta aia cu 40 si de ani mai tanara ca el creieri un gunoi de om daca va mai ramane mult in F1 se va duce aceasta competitie pe p..a.

  • ccmax, joi, 20.06.2013 14:30

    Oare ce preciza acea intelegere cu RBR?!? Ce ar fi primit RBR ca sa taca din gura?!? ... iar despre Romania se vorbeste ca fiind oaia neagra a europei in materie de coruptie.....

  • F1 driver, joi, 20.06.2013 14:59

    Bob. Nu conteaza daca nu au avantaje sau nu, au incalcat regulamentul si trebuie sa plateasca. La fel si cei de la red bull daca se considera k folosesc tc sau asemanator. Poate cei de la mercedes peste 3 curse vor avea monopost mai bun in regim de cursa datorita datelor pe care le au. Nu cred k le foloseau asa din prima sa castige curse k prea bate la ochii.

  • Vali, joi, 20.06.2013 15:33

    ccmax, sa fim seriosi, asta vor unii sa se stie despre romania, mai mari corupti decat in cluburile "selecte" occidentale nu exista. Ai nostri sunt bieti soricei.

  • superficialitate, joi, 20.06.2013 16:00

    cei care vorbesc pe baza acestui articol : http://www.automarket.ro/formula1/pres-red-bull-ncalc-regulamentul-prin-utilizarea-traciunii-controlate-51589.html , ar trebui sa se mai documenteze. e plin internetul de informatii de tot felul si sub toate formele. in intervalul de timp in care omul a evoluat de la mai mult sau mai putin prietenoasa maimuta s-au produs tranformari considerabile. imi pun urmatoarea intrebare : ratiunea si discernamantul s-au dezvoltat la toti in acest interval in mod uniform? suntem inzestrati cu ratiune, prin urmare citim, luam informatia, analizam sursa, ne mai clatim ochii pe internet si dupa ce avem o idee completa tragem concluziile. bafta si respecte tuturor.

  • altair19, joi, 20.06.2013 19:15

    @Dan, documenteaza-te mai intai...ca sa fie cum zici tu ca e autodenunt si e de penal trebuie sa fie savarsita o fapta prevazuta si pedepsita de legea penala, fapta savarsita de persoana care o comite, pe cand in cazul mercedes a incalcat un Regulament sportiv, daca se va demonstra asta si nu are nicidecum implicatii penale. Iar despre ce vorbeste lauda cu intelegerea cu redbull, poate fi ceva de genul: red bull ii da in judecata pe mercedes, dar intre timp se impaca, o institutie care la noi se numeste mediere. Insa cu toate acestea mai este si ferrari in joc, de ei nu zice nimeni? si ferrari a facut protest impotriva mercedes...si cu ei vroia o impacare?ori ba?

  • @altair, joi, 20.06.2013 19:33

    @altair-faptele de coruptie tin de competenta tribunalelor civile iar acestea se pot autosesiza, FIA nu judeca spete penale insa poate sa faca sesizari. Nu trebuie sa fii specialist, oricine isi da seama ca afirmatia lui Lauda este una de tip becalian. De Ferrari nu era vorba in context, Lauda vorbea de o intelegere cu Red Bull, poate trebuie sa-l intrebi pe el de ce doar Red Bull. Nu are sens sa faci aiurea speculatii pe spinarea echipei italiene doar de dragul de a fi interesant.

  • altair19, joi, 20.06.2013 21:02

    @@altair, amice spui prostii mai mari ca tine.....in primul rand faptele de coruptie sunt fapte de natura penala (toate), nu exista fapte de coruptie care sa se judece doar pe cale civila;), in al doilea rand tribunalele nu sunt civile cum le numesti tu ci in cadrul lor exista sectie penala si sectie civila...iar in al treilea rand tribunalul nu se autosesizeaza cu nimic, au organisme care sesizeaza tribunalul. In speta Tribunalul International al FIA este competent sa judece doar pe civil pe probleme de motorsport in general nu doar f1 si nicidecum chestiunile penale. (http://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9d%C3%A9ration_Internationale_de_l'Automobile). Iar in ultimul rand eu vorbeam de autodenunt, nu de fapte de coruptie (autodenuntul nu e o fapta de coruptie) deci in niciun caz trafic de influenta cum zicea cineva mai sus (vezi definitia traficului de influenta)

  • @altair, joi, 20.06.2013 21:17

    Divaghezi si te pierzi in detalii de ordin tehnic. Fondul problemei este cel in care Lauda afirma cu subiect si predicat ca PUTEA sa faca o INTELEGERE cu Red Bull si Bernie."Pe tot parcursul Marelui Premiu al Canadei am încercat să opresc audierile. Red Bull Racing şi Bernie Ecclestone au fost de acord să facem o înţelegere."Ce intelegere sa faci cand este limpede ca ai incalcat un regulament?Cum sa mai opresti un proces care a fost pornit LEGAL prin intermediul FIA si in care sunt mai multi martori!Eu nu stiu ca Lauda sa aiba licenta de MEDIATOR!Inteleg ca esti fan Merc dar spui prostii. Vom vedea daca cineva se va sesiza in cazul lui Lauda.

  • altair19, joi, 20.06.2013 21:33

    "Pe tot parcursul Marelui Premiu al Canadei am încercat să opresc audierile. Red Bull Racing şi Bernie Ecclestone au fost de acord să facem o înţelegere. O simplă scrisoare din partea Mercedes pentru Jean Todt ar fi fost suficientă" - asta declara Lauda. ideea este in felul urmator: daca nu ar fi existat o plangere din partea RB, Mercedes ar fi fost sanctionat de FIA fara a se mai ajunge la Tribunalul International. Odata ce lauda ar fi ajuns la o intelegere cu redbull si red bull ar fi fost de acord sa isi retraga "plangerea", mercedes nu ar fi fosr exonerata de raspundere, dar nu s-ar fi ajuns la tribunal ci sanctiunea ar fi fost aplicata de FIA. Astfel pentru ce sa se sesizeze cineva in legatura cu Lauda? A, daca le-a promis bani sau eu stiu ce foloase pentru a ajunge la intelegere cu RB, atunci da, cineva se va sesiza cu siguranta. Eu asa vad problema, insa nu sustin ca am dreptate, ci e doar o opinie. Ramane de vazut maine ce solutie va pronunta Presedintele tribunalului.