Formula 1 ar putea introduce regula unui timp minim pentru schimbul de pneuri

Publicat joi, 25.07.2013 15:41 de Daniel Popescu

FIA va analiza posibilitatea de a introduce o regulă potrivit căruia un schimb de pneuri trebuie să aibă o durată minimă de timp, ceea ce ar elimina unul dintre cele mai competitive elemente din F1.

Rapiditatea cu care mecanicii unei echipe schimbă cele patru cauciucuri la intrarea unui pilot la boxe a fost unul dintre elementele definitorii ale Formulei 1 după interzicerea realimentării cu combustibil în timpul curselor.

Totuşi, această cursă contra-cronometru este în pericol să dispară dacă o nouă propunere a celor de la FIA va fi pusă în aplicare.

Forul mondial a convocat o şedinţă cu şefii tuturor echipelor din Formula 1 pentru a discuta o serie de măsuri prin care să prevină repetarea unor incidente precum cel din Marele Premiu al Germaniei, când un cameraman a ajuns la spital după ce a fost lovit în cap de un pneu desprins de pe monopostul lui Mark Webber.

Unul dintre cele mai importante subiecte este impunerea unui timp minim pe care un pilot să-l petreacă la boxe, scopul fiind ca mencanicii să nu mai fie sub presiunea de a schimba cauciucurile cât mai rapid, ceea ce ar scădea şansele producerii unei erori umane.

Totuşi, este puţin probabil ca echipele să fie de acord cu o astfel de măsură, în primul rând pentru că practic toate opririle la boxe ar avea aceeaşi durată de timp. Prin urmare, o astfel de regulă ar elimina complet posibilitatea unui pilot de a câştiga poziţii în clasament datorită unei opriri mai scurte la standuri.

Update: propunerea FIA a fost respinsă de echipe, însă forul mondial a decis în schimb să penalizeze cu 10 poziţii pe grila de start orice eroare la schimbul de pneuri. 

Via Autosport

  • mikahakkinen, joi, 25.07.2013 16:02

    Perfect! Mai urmeaza un timp minim pentru a termina un tur si un timp minim pt a termina un mare premiu..pentru a nu fii presiune pe pilotii mai lenti... si toata lumea o sa fie fericita. In cat a terminat Vettel? Pai 2 ore fix. Aham. Si Pic? La fel. Super. Astia de la FIA sunt din ce in ce mai jalnici!

  • Ionut, joi, 25.07.2013 16:21

    "Prin urmare, o astfel de regulă ar elimina complet posibilitatea unui pilot de a câştiga poziţii în clasament datorită unei opriri mai scurte la standuri." Si ce legatura are asta cu pilotatul? ( ceea ce de fapt ar trebui sa fie F1)

  • Shade, joi, 25.07.2013 16:25

    Cade Formula1 intr-o viteza de nemaivazut... zici ca e mana unui terorist ce-a fost capabil sa darame turnurile gemene.

  • Soxy, joi, 25.07.2013 16:39

    o regula noua ... foarte correct propun stabilirea timpului minim la 1 secunda ... asa e impacat si FIA si competita :)

  • @Ionut, joi, 25.07.2013 17:27

    Pai are treaba cu pilotatul. Sau tu definesti pilotajul prin faptul ca cineva invarte un volan si apasa 2 pedale! Pilotajul in F1 este mult mai complex in sensul ca include elemente de strategie, de utilizare la nivel optim al materialului de concurs si al pneurilor. Asta este in stransa legatura cu performanta la boxe(F1 fiind un sport de echipa), functie de acest "mic detaliu" un pilot forteaza sau nu, uzeaza sau nu. Daca o echipa se misca mai repede la boxe inseamna ca au detalii tehnice mai bine rezolvate, mecanici mai instruiti, deci o echipa buna. Pentru cei neinitiati, F1 nu inseamna doar pilotaj.

  • Genda, joi, 25.07.2013 17:30

    Exista unii pe lumea asta al caror unic scop este sa critice. Orice. Nu genereaza nimic nou, insa stiu sa manance seminte si sa critice. Fratilor, daca nu va place, nu va mai uitati la sportul asta. Fiti barbati si lamentativa mai putin!

  • pablo256r, joi, 25.07.2013 17:34

    Oooooo ce bine! O sa se mai uite orbii la curse de F1 in acest ritm. Mai e si propunerea creata cu motoare electrice pe linia boxelor. Mai urmeaza sa se renunte la benzina ca e mare poluatoare, la motoare ca fac zgomot prea mare si nu pot spectatorii sa discute intre ei in tribuna in timplul curselor, etc. Ce le mai vine in minte ? Doua curse pe zi ? Una cu motoare electrice si una cu vele ca sa folosim si viteza vantului ? Jalnic!

  • Shade, joi, 25.07.2013 18:15

    @@Ionut, citeste cu atentie: "PILOTÁ, pilotez, vb. I. 1. Tranz. A conduce în calitate de pilot o navă, a aeronavă, o locomotivă etc. ♦ Fig. A conduce, a îndruma. 2."- deci a pilota nu inseamna a intra la boxe asteptand mecanicii sa-ti schimbe pneurile. Daca treburile de la boxe ar fi intrat in treaba cu pilotajul atunci la sfarsitul campionatului nu s-ar mai fi desemnat echipa campioana ci numai pilotul campion in F1.

  • catre Ionut, vineri, 26.07.2013 09:05

    Se poate "pilota" cand anume vrei sa intri la boxe pt ca stii ce potential ai la boxa. Sa folosesti oprirea la boxe in avantajul tau ca sa micsorezi diferenta fata de lider tot operatie de "pilotare" se cheama. De altfel un pilot "piloteaza" echipa sa de ingineri ca monopostul sa fie cat mai bine reglat. Probabil ca pilotul nu doar "piloteaza" comenzile monopostului sau.

  • anothershit, sâmbătă, 27.07.2013 10:18

    in curand nu se mai poate face diferenta nicicum. Toate echipele vor fi cu toate detaliile in parametrii, nimeni nu are voie sa fie mai bun in vreo privinta. Ar trebui introdus si timpul maxim admis care bineinteles sa fie egal cu timpul minim; toti :)