FIA se contrazice cu Mercedes şi Pirelli în procesul testului de la Barcelona

Publicat joi, 20.06.2013 18:17 de Daniel Popescu

FIA a susţinut în faţa Tribunalului International că nu a acordat celor de la Mercedes permisiunea de a testa, în timp ce germanii susţin că testul a fost gestionat exclusiv de Pirelli.

FIA, pe de o parte, şi Mercedes şi Pirelli, de cealaltă parte, s-au contrazis joi la audierile Tribunalului Internaţional cu privire la testul efectuat de echipa germană pe circuitul de la Barcelona în perioada 15-17 mai.

FIA consideră că Mercedes a încălcat Regulamentul Sportiv chiar dacă a primit acordul scris al directorului de curse al FIA, Charlie Whiting, întrucât cuvântul unui angajat nu este mai presus de regulament.

"Este irelevant dacă Mercedes a avut acordul lui Whiting, pentru că testele sunt interzise prin articolul 22. Whiting a primit o întrebare generală, fără specific, o întrebare generală despre utilizarea unui monopost din 2013. [...] Răspunsul său nu a reprezentat un acord al FIA, ci doar interpretarea lui Whiting a articolului 22", a precizat Mark Howard, avocatul FIA.

Mercedes susţine însă că nu a încălcat Regulamentul Sportiv, întrucât testul a fost efectuat de Pirelli, iar articolul 22 precizează că testele sunt interzise doar dacă sunt gestionate de o echipă.

"Testul nu a fost efectuat de Mercedes. Există anumite cuvinte în articolul 22, şi anume 'efectuat de competitor'. Testul Pirelli nu a fost efectuat de Mercedes. Nu există niciun dubiu, testul a fost efectuat de Pirelli", a precizat Paul Harris, avocatul Mercedes.

Între timp, Pirelli a susţinut la tribunal că nu poate fi judecată de FIA din simplul motiv că nu este un concurent în Formula 1, ci doar un furnizor de motoare.

"Pirelli nu înţelege acţiunea disciplinară, pentru că acţionează doar cu drepturile acordate de FIA. Acuzaţiile sunt nefondate pentru că s-a recunoscut faptul că Pirelli nu a încălcat codul. Pirelli nu poate accepta ca imaginea, calitatea produselor sale sau credibilitatea să fie şterse de un caz nefondat", a declarat la tribunal Dominique Dumas, avocatul celor de la Pirelli.

Mercedes consideră că cea mai dură pedeapsă pe care ar trebui să o primească este interzicerea participării la testele pentru tineri piloţi din luna iulie. La finalul audierilor, preşedintele Tribunalului Internaţional a anunţat că verdictul în acest caz va fi dat în cursul zilei de vineri.

  • burghila, joi, 20.06.2013 23:07

    Pirelli e furnizor de motoare? Nu vreau sa stiu cum ar fi cursele dac-ar fi pe bune.

  • cgino2000, joi, 20.06.2013 23:42

    @daniel.popescu Pirelli este furnizor de anvelope/cauciucuri nu "ci doar un furnizor de motoare."

  • bob, joi, 20.06.2013 23:51

    Lasal colegu ca sa grabit doar stim la ce se refera mai greseste lumea doar suntem oameni da si subiectul cu tribunalul eu zic ca nu vor pati mare lucru cei de la Mercedes depinde si ce avocat au din cate se vede ii cam merge capu maine vedem sunt curios.

  • bob, vineri, 21.06.2013 08:03

    Au stiut Mercedes cum sa faca legile sunt facute sa se incalce si asa este decand lumea trebuie sa ai o portita de scapare .

  • ratiu.andrei, vineri, 21.06.2013 09:31

    Asteptam verdictul tribunalului.

  • bob, vineri, 21.06.2013 10:22

    Mercedes consideră că cea mai dură pedeapsă pe care ar trebui să o primească este interzicerea participării la testele pentru tineri piloţi din luna iulie dar pe ei nu ii mai intereseaza au pilotii cu contracte semnate pt ei este cea mai usoara pedeapsa posibila

  • octav71, vineri, 21.06.2013 15:04

    Au luat putin! Suspendare la testele cu tinerii piloti, ceea ce inseamna ca au avut avocati buni. "An international tribunal reprimanded Mercedes and tyre supplier Pirelli on Friday for a 'secret' test in May and also ordered the Formula One team to miss a three-day young driver test at Silverstone next month."

  • pablo256r, vineri, 21.06.2013 15:51

    Da, s-a dat decizia. Este exact ceea ce cerea maxim echipa Mercedes AMG. O mare rusine acesta decizie. Cum poti sa compari testele cu tinerii piloti cu teste efectuate de pilotii titulari ? Pirelli vinovat, Mercedes vinovat, decizie favorabila lor! Aveti aici decizia: http://www.formula1.com/news/headlines/2013/6/14689.html