Ferrari: "Testul nostru cu Pirelli este irelevant"

Publicat luni, 03.06.2013 15:40 de Daniel Popescu

Ferrari sugerează că testul efectuat cu pneuri Pirelli este irelevant şi susţine că Formula 1 ar trebui să se concentreze pe faptul că Mercedes este echipa care a încălcat regulamentul sportiv.

FIA a solicitat vineri informaţii detaliate din partea celor de la Mercedes şi Ferrari cu privire la testele efectuate în luna mai cu pneuri Pirelli.

După ce a fost implicată în acest caz, Scuderia a reacţionat şi consideră că testul efectuat la începutul lunii mai este irelevant în condiţiile în care a utilizat un monopost din sezonul 2011, lucru care aparent respectă regulamentul sportiv.

În schimb, Ferrari consideră că Formula 1 ar trebui să-şi îndrepte atenţia exclusiv asupra testului făcut de Mercedes, care în opinia echipei italiene încalca regulamentul sportiv pentru că a fost efectuat cu monopostul actual.

"În legătură cu numeroasele comentarii şi interpretări care au circulat în ultimele zile, Ferrari nu doreşte să mai facă comentarii. În schimb, situaţia este simplă şi a fost aşa din momentul în care o echipă a încălcat ceea ce este un regulament foarte simplu. Întrebarea fundamentală se referă la respectarea articolului 22 din Regulamentul Sportiv, care nu permite utilizarea monopostului actual sau cel din sezonul precedent pentru niciun fel de test în timpul sezonului. Acesta este singurul aspect important. Orice altceva este un detaliu irelevant", a precizat un purtător de cuvânt al Scuderiei pentru publicaţia Autosport.

Articolul 22.1 din Regulamentul Sportiv este suficient de ambiguu pentru a declanşa ipoteza că şi testul Scuderiei este unul ilegal.

"Se consideră test pe circuit orice parcurs al unui circuit care nu este inclus într-un Mare Premiu şi care este efectuat de un competitor din campionat cu monoposturi care corespund substanţial cu actualul Regulament Tehnic al Formulei 1, pe lângă cele din sezonul curent şi precedent", arată articolul 22.1.

Cu alte cuvinte, dacă FIA consideră că monopostul din 2011 utilizat de Ferrari nu este substanţial diferit de cel actual, atunci testul realizat cu Pirelli încalcă Regulamentul Sportiv. FIA va decide ulterior dacă cele două cazuri vor ajunge la Tribunalul Internaţional, caz în care pedeapsa maximă este excluderea din campionatul constructorilor.

Via Autosport

  • FIA, luni, 03.06.2013 15:52

    Interesele cuiva impun ca Ferrari sa fie luata "la pachet" cu Mercedes. Ori, in mod evident spetele sunt diferite.

  • ferr, luni, 03.06.2013 15:53

    Pai red ca si daca baga LaFerrari pe circuit FIA va considera test, caci are multe tehnologii din Formula 1 :)) Zic sa aiba grija cei de la Ferrari, ca s-ar putea sa-i sanctioneze pentru fiecare masina de pe strada :D

  • Thor, luni, 03.06.2013 17:54

    Foarte sec spus dar Ferrari au dreptate. Irelevant ce au testat. Atat ei cat si Mercedes. Important este cu ce anume au testat. Cum spunea cineva, monopostul din F2011 nu prea mai are de-a face cu F138. Sincer.

  • ferr, marţi, 04.06.2013 07:29

    oricum ferrari este irelevant

  • @ferr, marţi, 04.06.2013 07:59

    inchide, te sunam noi